dilluns, de maig 14, 2007

La possibilitat de triar, això és la llibertat.

Pense que un dels trets que caracteritza la vertadera llibertat de l'individu és la possibilitat de triar (on hi ha opcions, és clar). Vull dir que entenc que conceptes com ara democràcia o llibertat es basen en el fet que les persones puguen equivocar-se o encertar. També pense que eixa tria no seria il·limitada, i no hi hauria sentit a un debat sobre qui gira al voltant de qui, si el Sol o la Terra. Democràcia tampoc no seria permetre que els usuaris votaren demà que el valencià prové del mandarí.
Bé, he volgut començar per ací perquè avui se m'ha ofert un debat dificilíssim. A la meua escola he llegit un article on es diu que (R)icardo Bellveser (he trobat un enllaç molt interessant sobre aquesta persona, on per un error se li ha canviat el nom de Ricardo, en un lapsus linguae freudià http://sumaris.cbuc.es/cgis/sumari.cgi?issn=02115808&idsumari=A2002N000000V000083) i Lola Johnson han vetat, al programa televisiu que malbaraten, a dos escriptors valencians, Francesc Bayarri i Esperança Camps. Segons l'article, quan estava gravat el programa, aquest es va substituir per un altre, en què apareixien Jaime Siles i Jenaro Talens. També segons l'article, els dos autors en valencià entenen que han estat vetats per dur una samarreta amb una llegenda política, i continua el text explicant que Bellveser ha fet la substitució en funció de la qualitat de uns i d'altres.
No m'agraden els termes de l'article, si és de veres el que posa. De tota manera el que vull és plantejar-ho des d'un altre punt de vista. La llibertat, en aquest cas, no està en triar entre Esperança (una de les veus més lliures i lúcides del panorama valencià) i Bayarri o Siles i Talens. Conec l'obra de Siles ja des dels temps que era fora de València, i recorde poemes sencers de Semáforos, semáforos o Música de agua. He llegit els dos primers llibres d'Esperança, que em semblen magnífics, i aviat llegiré el tercer, amb la certesa que no em decebrà. Però bé, oposar uns autors respecte a altres no té cap mena de sentit. Plantejar un debat respecte de la categoria de uns o d'altres és ben poc cultural (tan poc com el programa que presenten Bellve i Lola). Per favor, no deixeu que us facen triar entre Esperança i Jaime. Jo no ho faré, tots dos ocupen un lloc en la meua biblioteca, i ben content que n'estic. No, la tria és una altra: continuar votant uns polítics que permeten uns programes de televisió com el de Bellveser, on el valencià és sistemàticament maltractat tant lingüísticament com literàriament, o bé triar unes altres solucions? La llibertat consisteix en això, i jo ja he triat.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Salva:
Gràcies per les teues paraules. Jo admire i cite Jenaro Talens, de qui, a més, vaig ser alumna a la Universitat de València als cursos de doctorat que hi vaig fer. A Jaime Siles l'he llegit menys, però em consta que és un gran poeta.
Només et vull fer un parell de precisions:

Ni Paco Bayarri ni jo portàvem samarretes amb inscripcions polítiques. Cap dels dos vam arribar a anar al programa que s'havia d'enregistrar a la Fira del Llibre perquè dos dies abans ens van desconvocar.

El tema de la samarreta amb una inscripció a favor de Carmen Alborch té a veure amb el programa anterior: un que es va dedidcar al disseny i al graffiti, i que no es va arribar a emetre.

Salut

Esperança Camps

Anònim ha dit...

Hola, amic Salva! sóc Laura de 1r d'E.S.O.
Com ens vas comentar que tenies una web he decidit buscar a l'internet a veure que trobava, i m'he trobat amb açò! Estàs fent una novel·la? bé ja t'ho preguntaré demà...
Ah! per cert, ja he parlat amb el meu pare i m'ha dit que en quant a això del DVD de la batalla d'Almansa d'Àngel no hi ha cap problema.

Fins demà !!

Salva Pérez ha dit...

Gràcies a tots dos pels comentaris.
Esperança, no trobe el teu bloc. On publiques ara? De fa temps que Balearweb (crec que se'n diu així) diu que no troba el nom.
Laura, gràcies també pel comentari. El tema de la novel·la està verdet, no tinc mai temps.
I gràcies pel DVD.
Salva Pérez.

Anònim ha dit...

salva, el bloc ha mort.
l'he matat abans ell no em matés a mi.
gràcies

Anònim ha dit...

naucil veliko

Anònim ha dit...

llegir tot el bloc, bastant bo